Er boligstyling verdt det?

Ifølge Eiendom Norge steg boligprisene i med 6,3 % det siste året. Grafen fra 2002 frem til 2022 viser at hvis du investerte 1 mil. i bolig i 2003 ville verdien tredoblet seg fremt til i dag. Så det er helt klart at investering i bolig lønner seg på sikt. Boligstyling er en del av denne investeringen, og handler egentlig om å få den prisen boligen «fortjener». Hvis du ikke styler boligen, kan det være at potensielle kjøpere snur i døren, for som kjent bruker vi ikke bare fornuften når vi kjøper, men styres også av følelser.

Følelser, som i denne situasjonen påvirkes av alt fra lukten av nystekte vafler, til synet av flotte danderte møbler, eksklusive lamper og følelsen av å komme inn i en moderne leilighet eller hus. Så svaret på spørsmålet er helt klart et rungende ja. Det kan sammenlignes med mat: Hvis alt danderes og ser fint ut, vil du spise mer, enn hvis noen kun har plassert en helt vanlig rett foran deg. Du får også en bedre opplevelse. Det er enkel psykologi.

Delvis eller full boligstyling, hva er forskjellen?

Når profesjonelle styler boligen din, kan det igjen sammenlignes med servering av mat. Her får du hva du betaler for, og ikke alle privatpersoner klarer å oppnå det samme som profesjonelle. Erfaringen firmaer i interiørbransjen har opparbeidet seg gjennom år med boligstyling er noe man absolutt bør vurdere å betale for. Det er ikke vanskelig å finne enkle råd på nettet om boligstyling, men det er her forskjellen mellom delvis boligstyling og full boligstyling ligger.

Uten noen til å hjelpe deg, er det vanskelig å oppnå en full styling av boligen. En full styling innebærer at stylisten eller interiørkonsulenten setter inn møbler, pyntegjenstander som bilder og puter. Og eventuelt kunstverk. Man må regne med tillegg for utkjøring og henting av dette, samt innkjøp av blomster til fotografering av boligen. Den store forskjellen mellom full boligstyling og delvis boligstyling er at ved full boligstyling er leiligheten helt tom i utgangspunktet, før stylingen begynner.

Stylisten tar med alt fra møbler og småting, til gardiner og annet som trengs for å sørge for at leiligheten eller huset ditt fremstår best mulig før salg. Og det fører dermed som regel til en høyere pris. Det er jo mye enklere å se at dette kan være en eksklusiv bolig når den fylles med flotte og eksklusive møbler og interiør.

 

Hva koster boligstyling?

Full boligstyling koster fra 18 000 kr, men her er det ingen begrensninger oppad. Det er ikke uvanlig å betale opptil 40 000, og prisen styres selvfølgelig av størrelse på salgsobjektet. Så man må regne med etasjetillegg og tillegg for store leiligheter og hus.

Hva er interiørveiledning, og hva er en boligstylist?

En interiørveileder/boligstylist er som regel selvlært. Mange forventer at det kommer en interiørarkitekt, noe som sjelden er tilfellet.

Interiørfaget har mange nivåer av utdannelse. Det er et fag i et treårig løp på videregående skole, der du lærer å designe interiør- og romløsninger, slik at du kan style offentlige og private bygninger. Det er også mulig å gå fagskole, og oppnå fagskolegrad eller høyere fagskolegrad innen blant annet interiørdesign. Det kreves fullført videregående skole for opptak til fagskole. På universitets og høyskolenivå er det mulig å ta Interiør- og dekoratørutdanning, der du lærer å innrede rom.

Titler som en kan oppnå er Interiørkonsulent, da er typisk løp å gå på f.eks. NKI, eller gjennom yrkeskompetanse/opplæring på videregående skole. Tittelen interiørarkitekt oppnås først etter fem år på universitet, dvs. at det er en utdanning på masternivå. Det er også mulig å gå dette løpet og fullføre som høyskolekandidat eller ta en bachelorgrad. Aller høyeste utdanning innen arkitektur er doktorgrad (ph.d.), men vi antar at det ikke er noen med doktorgrad som arbeider operativt med boligstyling. Så derfor er det mest sannsynlig at det praktiske blir gjennomført av noen som er interiørkonsulent. Det er en fordel, siden en interiørveileder/boligstylist er mye mer erfaren i akkurat dette. Og i bunn og grunn trenger du en person med god smak, og erfaring i bransjen.

En interiørveileder eller boligstylist styler ikke boligen for at den skal være praktisk og hyggelig. De sørger for at alt er ryddig, slik at de kan skape en illusjon om at boligen er større enn den egentlig er. Det er ikke for å lure på noen som helst måte, men for å vise potensialet. Det motsatte, å overmøblere, har vel de fleste sett resultatet av. Da skapes det et inntrykk av at rommet er veldig lite.

Slik jobber en interiørveileder eller en som driver med boligstyling (boligstylist)

Først avtales kun en konsultasjon, ikke styling av boligen med møbler og tilbehør. Da gjennomgås boligen rom for rom, og det legges en plan for plassering av møbler og pyntegjenstander. De vil se på møblene du har i boligen per dags dato, og vil veilede deg. Dette innebærer hovedsakelig:

 • fjerning av eiendeler
 • flytting av gjenstander og møbler
 • lage soner
 • sørge for at alt er ryddig
 • gi forslag til innkjøp av tilbehør, puter og tilbehør
 • anbefale maling av vegger og tak i tidsriktige og/eller trendy farger

Delvis styling av bolig

Interiørveilederne/boligstylisten kommer med mindre gjenstander som:

 • tepper
 • puter
 • stylinggjenstander
 • mindre møbler

Fullstendig styling av bolig

Ved fullstendig styling må du fjerne alt fra boligen/leiligheten. Interiørveilederne/boligstylisten kommer med alt som skal til for salgsklar bolig. Alt av møbler, senger puter og såkalt stæsj. Her er det opp til boligstyleren å velge, slik at alt tilpasses slik at boligen fremstår på best mulig måte. Det er ikke mulig å bo i boligen i denne perioden.

Priser for boligstyling av hus og leilighet

Kun interiørveiledning koster fra 1 500 kr per time, det anbefales at du budsjetterer for minst 2–3 timer. Hjelp med styling etter veiledningstimene koster mellom 3 500 – 6 000 kr, og de kommer da etter at du har fjernet de avtalte møblene og tingene.

Delvis styling koster 8 000 – 15 000 kr. Prisen kommer an på størrelsen av delstylingen. Det tilkommer ekstra for flere etasjer, eller hvis du ønsker å bo i leiligheten når møblene er der.

Fullstendig styling koster 13 000 – 50 000 kr, og prisen avhenger av størrelsen på boligen. Det kan være meget kostbart og fullstyle en enebolig. Det er som regel etasjetillegg. Prisene er basert på erfaring og priser på nett, prisene kan derfor variere.

Koster det mer med delvis og fullstendig boligstyling hvis ikke salget går raskt?

Ja det koster mer. Kontrakten med stylisten vil det som regel stå en egen linje om leiepris utover inkluderte tiden. Det er som regel inkludert 4–6 uker, så om boligen ikke selges i første runde, må du regne med en økt pris for stylingen. Leien av møblene regnes fra møblene er i boligen. Det innebærer at første 1,5–2 ukene går med før visningen. Du må regne med 20 % ekstra pr uke. Dette vil si ved en pris på 19 000 for styling koster det 3 800 kr ekstra per uke.

Kan man se om boligen er stylet?

Ja, er du på boligjakt vil du som regel se på mange boligannonser. Det er da lett å se gjenbruk av møblene og pyntegjenstander som blir brukt til stylingen. Du kan noen ganger utfra boligannonsene se hvilket stylingbyrå som har gjort jobben.

Hva skjer hvis noen at tingene til boligstylingsfirmaet blir ødelagt?

Du står selv ansvarlig for alt av møbler og ting. Blir noe skadet eller det er slitasje, står du økonomisk ansvarlig. Det kan derfor bli en meget dyr opplevelse. Blir det flekker på møbler, står du ansvarlig for kostnader for rens. Blir gjenstander ødelagt eller knust, må du kjøpe nye. Om det setter seg lukt i møblene

Kan møblene inneholde skadedyr?

Ja det kan de, møblene som kommer til deg er brukt hos flere andre. Møblene renses/desinfiseres ikke mellom stylingen. Det er derfor en risiko for at møblene inneholder skadedyr som sølvkre, skjeggkre og lignende. Heldigvis forekommer ikke dette ofte. Det er flere og flere boligstylingsfirmaer som ikke utfører delvis styling, som følge av risikoen for skadedyr.

Våre stylingtips for boligstyling

Se på boligannonser i området, og finn stilen som brukes. «Less is more» gjelder, så fjern mange av møblene . Dette skaper en illusjon av en mye større bolig. Ellers anbefaler vi at du:

 • kjøper nye puter og pyntegjenstander
 • bruker friske blomster
 • kjøper nytt sengetøy, bruk gjerne flere puter i seng og sofa
 • benytter tepper, og disse skal legges over møblene, skal ikke være «flott brettet»
 • bruker grønne planter
 • setter inn større speil for å gi romfølelse
 • fjerner tunge møbler. Bruk gjerne bord som er lette
 • fjerner brukte oljer og krydder. Kjøp nye og delikate
 • dekker spisebord med servise, bruk dekkeunderlag
 • fjerner alle personlige bilder
 • henger opp nye bilder

Det aller viktigste tipset er at boligen er ren og pen. Lykke til med boligstylingen, enten du gjør alt selv, eller velger å sette bort denne tjenesten til et profesjonelt firma